Múzeum másként

A koronavírus járvány következtében kialakult helyzetben a múzeumok is a megszokottól eltérő rendben működnek, de működnek! Az intézmények zárva tartanak, rendezvények nincsenek, és a munkatársak egy része is otthonából látja el mindennapi feladatait. A kényszer okozta helyzet összefogásra, tudásunk megosztására, szolidaritásra késztet, és az eddig nem, vagy csak kevéssé alkalmazott megoldások, módszerek kialakítására is ösztönöz bennünket. A múzeumok zárva tartása új feladatokat és kihívásokat hoz, ugyanakkor rég halasztott munkák elvégzését is lehetővé teszi a múzeumi szakemberek számára. Múzeumi látogatóinkat a megváltozott körülmények között is meg kívánjuk tartani, de a tudásátadást, a múzeumi élményeket egy időre a digitális térbe kell áthelyeznünk. 

Munkánkban előtérbe kerül az online elérhető múzeumi digitális tartalmak minél szélesebb körben történő hozzáférhetővé tétele, a „home office” pedig számos gyakorlati kérdést is felvet az intézményvezetők és a kollégák számára. Ebben a helyzetben új menüpontunk folyamatosan bővülő tartalmaival segítséget kíván nyújtani jó gyakorlatok bemutatásával és ajánlásokkal.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület vezetése

A múzeumok koronavírus-járvány utáni újranyitása

Ahogyan Európa számos országában, a COVID-19 járvány csillapodásával párhuzamosan hazánkban is fokozatosan újraindul a kulturális élet. A szabadtéri múzeumok és kiállítóhelyek korlátozott újranyitását követően várható a zárt termes múzeumok kiállításainak és közösségi tereinek, továbbá könyvtárainak, kutatószolgálatainak megnyitása is, a távolságtartásra vonatkozó óvintézkedések (illetve létszámkorlátozás és egészségügyi előírások) betartása mellett.

A minden muzeális intézménytípus számára készített szakmai ajánlás és ütemterv ide kattintva olvasható.

Ajánlás otthoni munkavégzés szabályozásához

Az otthoni munkavégzés szabályozásához a 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről 53.§ és 146-147.§ adja a jogi hátteret. Az egyes intézményekben előforduló speciális körülmények, helyi adottságok miatt általánosan érvényes múzeumi megoldásokat nem lehet érvényesíteni, de az intézmények vezetőinek segítség lehet néhány iratminta. Köszönjük a miskolci Herman Ottó Múzeumnak, hogy engedélyezte a rendkívüli helyzetben elkészített dokumentumainak közzétételét. 

Felhívjuk az intézmények vezetőinek figyelmét, hogy az innen letöltött iratminták használata esetén MINDEN ESETBEN EGYEZTESSENEK JOGI SZAKÉRTŐJÜKKEL ÉS A FENNTARTÓJUKKAL!

OTTHONI MUNKAVÉGZÉS RENDJE

OTTHONI MUNKAVÉGZÉS ELRENDELÉSE

OTTHONI MUNKAVÉGZÉS MUNKANAPLÓ

Gyűjteményi nyilvántartások az otthoni munkavégzésben

A rendkívüli helyzetben számos múzeumban felmerül, hogy az otthoni munkavégzés során elektronikus nyilvántartási feladatokat is végezzenek a munkatársak. Az ehhez szükséges feltételek megteremtése során kiemelt figyelmet kell fordítani a muzeális intézmények nyilvántartási szabályzatáról szóló 20/2002. (X. 4.) NKÖM rendelet előírásaira, amelyek részletesen rögzítik a nyilvántartások biztonságos tárolásának, mozgatásának, az adatállományok biztonsági mentéseinek szabályait. 

Világszerte előtérbe kerülnek a múzeumok által szolgáltatott online tartalmak, közöttük az interneten publikált gyűjteményi adatbázisok. Jó alkalom lehet ez arra, hogy megtörténjen egy-egy kiválasztott gyűjteményi egység adatainak minőségi ellenőrzése, a fotók feltöltése és a közönség számára való közzététele. Útmutatót kínál ehhez a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiában 2019-ben megjelent Fehér Könyv (itt elérhető), számos hazai múzeum publikus adatbázisai pedig böngészhetők a MuseuMap, a MaNDA, a MúzeumDigitár vagy az Europeana aggregációs felületein.

Múzeumok a virtuális térben: körkép itthonról és a világból 

A koronavírus járvány okozta nemzetközi és hazai múzeumi problémák megoldásáról és a legfontosabb témákról szóló cikkeket, szakmai összefoglalókat, letölthető szakanyagokat ezen az oldalon gyűjtöttük össze.

Felmérések, kérdőívek

A NEMO ÚJABB FELMÉRÉSE
2020.11.05.

Hat hónappal a Covid-19 európai múzeumi ágazatra gyakorolt ​​hatásáról szóló első tanulmánya után a NEMO (Network of Europan Museum Organisations) nyomonkövető felmérést tett közzé. A szervezet úgy véli, itt az ideje megvizsgálni, hogy hol állnak az európai múzeumok, és hogyan kezelik a világjárvány idején felmerült kérdéseket.
A szervezet a felmérésben való részvételre buzdít és kér mindenkit, ezzel segítve mukájukat, amely minden múzeumi munatársnak hasznos információval szolgálhat. Továbbá a kutatási kérdőív terjesztésére kérnek, hogy minél többekhez jusson el a felmérés híre és biztosított legyen számukra a részvétel lehetősége! A felmérés linkje.

A felmérésről bővebb információ itt olvasható.

MÚZEUM+KORONAVÍRUS: (MEG)OLDJUK A HELYZETET?!
2020.04.24.

A múzeumok a zárvatartási időszak alatt is igyekeznek a közönségüket megtartani, és adottságaikhoz és lehetőségeikhez mérten támogatni digitális múzeumi tartalmakkal a hasznos időtöltésre vágyók művelődését, szórakozását, továbbá segíteni az online oktatásra átállni kényszerült pedagógusoknak a tanítást. A múzeumi szakmai szervezetek, módszertani központok sorra indítják a közönség igényeire, a múzeumok lehetőségeire és a digitális kihívásra adott válaszaikra irányuló felméréseiket, hoznak létre gyűjtő platformokat, dolgoznak ki módszertanokat a digitális átállás támogatására, jó gyakorlatok megosztására. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ cikkében a NEMO európai múzeumok helyzetfelmérésére és a MOKK magyar múzeumok helyzetfelmérésére vonatkozó kutatások eredményeit elemezte.

ONLINE MÚZEUMI TARTALMAK A DIGITÁLIS OKTATÁS TÁMOGATÁSÁRA
2020.04.02.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ fokozott erőkkel dolgozik azon, hogy a hazai muzeális intézmények minél hatékonyabban járulhassanak hozzá a digitális oktatásra történő átálláshoz. Ezért egy igényfelmérő kérdőív kitöltésére biztatták a pedagógus kollégákat, melyre 2020. március 25-ig volt lehetőségük. A kérdőív eredménye erre a linkre kattintva érhető el.

NEMZETKÖZI KUTATÁSBAN VALÓ RÉSZVÉTEL
Felmérés a koronavírus múzeumi hatásairól
2020.03.30.

Az európai múzeumi szervezeteket tömörítő szövetség, a NEMO berlini központja folytatja a koronavírussal kapcsolatos, március közepén megkezdett szakmai helyzetelemzését. Kérjük, hogy lehetőség szerint minél többen töltsék ki az alábbi, legfeljebb 10 perces angol nyelvű kérdőívet! A meghosszabbított határidő április 17.

Bővebben a felmérésről honlapunkon erre a linkre kattintva olvashatnak.

MÚZEUMOK MA 2020
Átfogó kutatási program indul
2020.03.24.

Régóta mondogatja, kéri a múzeumi szakma, hogy szükség lenne egy átfogó kutatásra, amely feltárja, összegzi, milyen irányba mutatnak a 21. század múzeumi folyamatai, hogyan hatottak az elmúlt évtizedek átfogó intézkedései, pályázatai, törvénymódosításai, társadalmi és gazdasági változásai az intézményekre. Nem kell várnunk tovább, a napokban elindul a Múzeumok Ma 2020 elnevezésű kutatás. Markanczi Zsolttal, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatójával, a kutatás vezetőjével Berényi Marianna beszélgetett a célokról, módszerekről. Az interjú a Magyar Múzeumok online felületén olvasható ide kattintva.

A múzeumi munkatársaknak szóló kérdőív ezen a linken érhető el

FELMÉRÉST INDÍT A NEMO
2020.03.12.

A szervezet úgy véli, fontos megismerni, hogy a múzeumok hogy állnak a koronavírus okozta problémához. Ennek érdekében 2020. március 12-én kérdőívet tettek közzé információgyűjtés céljából: kérésük az európai múzeumi közösségek felé az, hogy töltsék ki a kérdőívet, és vegyenek részt a kutatásban. A felmérésről bővebben ide kattintva olvashatnak, a kérdőív pedig ezen a linken tölthető ki.